От 10.11.2022 г. Община град Добрич стартира предоставянето на топъл обяд

...
От 10.11.2022 г. Община град Добрич стартира предоставянето на топъл обяд
Коментари Харесай

Стартира предоставянето на топъл обяд по Проект „Топъл обяд в Община град Добрич“

От 10.11.2022 година Община град Добрич започва даването на топъл обяд по Проект „ Топъл обяд в Община град Добрич “ по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ BG05SFPR003-1.001 – „ Топъл обяд “ по Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне, съфинансирана от Фонд за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (ФЕНПЛ). Предвижда се осъществяване на дейностите по плана до 30.04.2025 г. Безвъзмездната финансова помощ за целия интервал е в размер на 172 842.24 лева с Данък добавена стойност.

Комисия, образувана със Заповед на Кмета на Община град Добрич, извърши асортимент от подадените Заявления – заявления, в сходство с указаните целеви групи по плана. Изготвени са поименни описи на утвърдените консуматори.    

Топлият обяд ще се дава на 2 пункта:
Разливна към Клуб на пенсионера „ Отец Паисий “ с адрес: гр. Добрич ул. ”Отец Паисий ” №82;Кухня към храм „ Света Троица “ с адрес: гр. Добрич ул. ”Цар Иван Асен ” №2.
Община град Добрич работи по откриване на трети пункт за разпределяне на храна.

Одобрените представители на целевите групи ще получават безплатно топъл обяд, включващ чорба, главно ядене и самун всеки работен ден в интервала на осъществяване на дейностите по плана. На лежащо заболели и лица със усложнение в напредването храната ще бъде доставяна до домове им.

Цели на плана:

Основна цел на плана е да добави принос към цялостната национална политика за намаляване и понижаване на бедността и за превъзмогване на общественото изключване. Тази цел ще се реализира посредством обезпечаване на поддръжка за превъзмогване на главните разпознати ограничения от храна и съществени материали за обезпечаване на естествени условия за живот на хора, които живеят в последна беднотия, изпитват тежки материални ограничения и живеят в обществена изолираност. С приготвянето на топъл обяд ще се подкрепят уязвими жители, които не са в положение сами или благодарение на свои близки да си обезпечават такава. Ще им бъде обезпечена здравословна, разнообразна и питателна храна за обяд. В допълнение към даването на топъл обяд се дават и съпътстващи ограничения, съответстващи съответните потребности на представителите на целевите групи. Прилагането на съпътстващи ограничения ще подкрепи общественото приобщаване на лицата от съответните целеви групи.

Целевите групи по плана са:

1. лица и фамилии без приходи или с ниски приходи, възрастни фамилии пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски приходи, не могат да се устоят с тези приходи и имуществото си и не получават поддръжка от околните си;

2. лица, обект на обществено подкрепяне, в това число и от кръга на лицата по член 4, алинея 1 от Наредбата, които са в неспособност да задоволят главните си витални потребности и за тях е открита потребност от ежедневна спомагателна подкрепа;

3. лица с ниски приходи, които заради налични увреждания или здравословни ограничавания са със затруднено или невероятно самообслужване, включително самотни лица с трайни увреждания с ниски персонални приходи от пенсия, за които няма подобаващ претендент за помощник по механизма персонална помощ;

4. лица, които заради инцидентни условия са в затруднена и уязвима обстановка и за тях е открита потребност от този тип подпомагане;

5. скитащи и бездомни лица;

6. лица от уязвими групи – жители на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от спомагателните разпореждания от Закона за убежището и бежанците.

Със списъците на утвърдените потребители може да се запознаете 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР